Alfta GIF Handboll F19 29 - 28Eskilstuna Guif IF F03/04

F19 upp på slutspelsplats efter magiskt drama
2022-02-13 17:48
Det var MÅNGA dueller i matchen

Eskilstuna GUIF är en av de äldlaste föreningarna i Svensk Handboll. Elitklubb (Toppklubb) på herrsidan sedan många år och allsvenskt lag sedan många år på damsidan. Borta i höstas hade vi en tuff batalj med GUIF och nu när det var hemmamatch så var det klart att det inte skulle bli annorlunda

Av ekonomiska och praktiska skäl valde de fyra lagen att spela dubbelmatcher i Eskilstuna (Torshälla) på hösten och i Bollnäs på våren. Det "hemmalag" som INTE är arrangör får spela 2 matcher i rad i mitten av arrangemanget. Den lotten hade Alfta idag söndag... Så vi visste redan i somras att det här skulle bli en tuff match.

Små ryck men i framkant

Det var Alfta som tog kommandot och efter 13,5 minuter då man gick ifrån till 9-6 men Guif svarade och kom upp jämsides igen 10-10. Ny tremålsledning efter 26 minuter 14-11 innan Guif gjorde halvlekens sista mål och fick 14-13 i halvtid ändå.

Samma start i andra

Guif gjorde såklart andra halvans första mål och så var det helt jämt i flera minuter. Ännu en gång tog vi ledningen och ledde med 2 mål efter 37 minuter och vi höll ledningen ytterligare 3-4 minuter men sen... blev det annorlunda

Guif tog kommandot

I den 42:a minutern tog gästerna över taktpinnen och såg riktigt starka ut i det momentum som de då hade.  Efter 46 minuter tog Guif en tvåmålsledning och sen gasade man på fram till att man hade en tremålsledning 24-27 med 7 minuter kvar efter flera fina mål av Frida Jäderholm hos gästerna. Alfta såg ut som ett slaget lag...

Vändningen och dramat

Det underbara med handboll är att det aldrig eller sällan är över. Emilia Engh dundrade in ett distansskott och Emme Granberg satte en straff innan vi äntligen började spela bra försvarsspel igen. Guif fick en ny tvåmålsledning men helgens profil Malla Hussein hängde ytterligare ett snyggt skott från höger 6 innan Emilia Engh klippte upp likaläget 28-28 med 55 sekunder kvar

Guif gick upp i anfall för att avgöra och med 32 sekunder kvar av matchen tog de timeout för att styra upp det sista anfallet i matchen...

Avgörandet

I timeouten sa hemmalaget att vi får EN chans till. Det fick man.

Vi stressade Guif så mycket att de gjorde ett tekniskt fel och vem kontrade om inte Malla Hussein... 15 sekunder kvar sopade hon in 29-28 i bortre hörnet och gästerna fick en sista chans till oavgjort istället men bra försvarsspel gav endast ett frikast på övertid som täcktes ner och det var en lättnadens glädje efteråt när de vitklädda Alfta-spelarna fick dansa segerdans

Kapten Mogren

Bortsett från ovan nämnda spelare så tog Ebba Edling några vassa räddningar i flera avgörande sekvenser som betydde mycket för segern. Kapten Mogren fick priset som bäste spelare i laget och det var enormt rättvist. Linnea har varit jättebra efter jul och den här dagen var inget undantag. Betydande i bägge matcherna och när det skulle avgöras så var hon tillsammans med ovan nämnda de som drev segertåget ännu en station

2:a i Kvalitétsserien

Vi skulle spela den här serien för att få möta tufft lag och bli bättre. Serien är också bra. VästeråsIrsta, EskilstunaGuif och LIF Lindesberg är alla vidare till steg 4 i USM F18 vilket är jättebra. Ändå ligger vi på slutspelsplats - till sk "Final 4" med tre omgångar kvar.  Det är en oerhört bra prestation av laget.

FAKTA:

ALFTA GIF HF - Eskilstuna GUIF    29 - 28  (14-13)

Mål Alfta:  Emilia Engh 9, Malla Hussein 7, Linnea Mogren 5, Frida Andersson 4, Emme Granberg 4 (2),

Utvisningar A:  1 x 2 min     G:  1 x 2 min