SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Alfta GIF Handboll
Division 2 | Damer
MIDSOMMARLÄSNING - Damernas säsong 2023-24
2024-06-21 12:13
Damlaget efter segern i sista matchen mot Göksten

GLAD MIDSOMMAR alla följare! Såhär i midsommarhelgen levererar vi en årsberättelse för damlaget i division 2. Hur var resan fram till det lyckliga slutet, där laget tog 21 poäng på 22 matcher trots 8 st förstaårs-seniorer till varje match.

 

Damer division 2 (”A-laget”) är ju föreningens ansikte utåt och rent filosofiskt kan man se det som att det är det enda laget som verkligen tävlar. Lagets serietillhörighet sätter liksom tonen för hela verksamheten i föreningen. Därför var årets säsong en ganska pressad tid för många inblandade.

 

Tuffa förutsättningar - mycket att lära

Säsongen startade nämligen med att vi tappade 5 spelare ur fjolårets förstauppställning samt 2 ledare så det var en helt ny organisation som skulle byggas. Efter en bra försäsong som även innehöll cupspel i Beachhandboll (Vi blev 3:a i Vintrosa, efter Sveriges två stora på damsidan), så klev vi in på nytt golv i augusti.

 

Det fanns mycket att lära för våra nya spelare – damlaget innehöll 10 nya spelare till varje match under försäsongen och de allra flesta var födda 2006 och helt nya i seniorsammanhang. Vi såg en klar och tydlig förbättring för varje vecka och varje match vi spelade men vi var ännu så länge långt ifrån önskad nivå. I hemmaspelet (Hemma-träningsmatchhelgen) i september så vann vi faktiskt två matcher och förlorade en, det var viktigt för vår tro på oss själva

 

Svårt i säsongsinledningen

Seriespelet började med att vi fick stryk med 13 mål mot Göksten och när vi sedan spelade hemma och tappade allt i en riktigt svag insats mot Borlänges B-lag, så insåg vi att det skulle bli en tuff säsong. En vecka senare hade vi dessutom tappat en seger med tre sekunder kvar mot Örebro och låg redan illa till i tabellen.

 

Orutin? Eller otur?

Under hösten blev det en trend att vi förlorade med små marginaler. Till slut landade det hela i att vi föll med uddamålet i 5 matcher och med endast 2 måls marginal i 2 matcher, så vi var sällan utspelade men vi var inte alltid bra heller.

 

Idrottsupplevelsen

Vi vann 2 hemmamatcher mot Finspång och RP som stärkte oss innan det var dags för en stor upplevelse i våra unga spelares liv – derby på bortaplan mot Arbrå. Det var som alltid en idrottsfest och helt fullsatt. För våra nykomlingar i sammanhanget var det ett tryck som inte var normalt men också otroligt inspirerande. Arbrå vann med klar marginal den gången och hösten avslutades sedan med en viktig hemmaseger mot Vintrosa innan vi fick jullov

 

Illa ute del 1 - uddamålsförluster dag efter dag...

2024 började illa – två uddamålsförluster på en helg mot både Järnvägen och Örebro. Vid det här tillfället var det tufft för oss. Vi var verkligen på väg ur division 2… Vi funderade mycket på vilken pusselbit som skulle kunna förändra vår bild av situationen. Klubben tog ett beslut att låna in juniormålvakten Sofia för resten av säsongen. Bägge våra målvakter växte av det beslutet och vips så började vi faktiskt plocka viktiga poäng, så det blev ett BRA beslut.

 

Vägen tillbaka

Vi tog en finfin seger i Enköping efter en briljant match samt en stabil seger i Finspång där domaren var över 80 år och faktiskt blev den stora snackisen efteråt. Vi gjorde även ett jättebra derby hemma mot Arbrå där vi föll med minsta möjliga marginal efter en del underliga händelser.

 

Illa ute del 2 – vändningen…

När vi reste för match mot Borlänge borta var vi illa ute i tabellen, efter förlust mot Vintrosa och sen i ovan nämnda derby mot Arbrå. Som om inte det var nog var vi även illa ute i matchen. Underläge med 15-9 i första halvlek och vi tog en timeout där vi ändrade på flera saker i spelat. Redan i första halvlek gjorde vi 5-1 och gick till paus med ett minskat underläge, 16-14, så känslan var ändå bra. 6-målsunderläget i första halvlek vändes till seger 27-24 och i denna stund vände hela säsongen för oss. Vi gjorde 18-9 efter timeouten och åkte hem med en känsla vi inte haft på hela tävlingssäsongen.

 

Finspång-cirkusen

Finspång valde att dra sig ur serien och det måste de få göra men efterspelet var inte roligt utan jättetufft. HF Mitt beslutade att alla Finspångs matcher skulle räknas bort – ett väldigt orättvist beslut, eftersom de lag som förlorat mot Finspång skulle få fördelar. Vi protesterade och menade att lag som förlorat aldrig ska kunna få fördelar. Med 2 omgångar kvar kom dock det väntade beslutet att SHF beslutade att HF Mitt hade agerat rätt så ”snaran drogs åt” ytterligare lite för vår del

 

Illa ute del 3 – ultimatumet

Seger i Linköping mot RP men dessvärre en mindre bra insats mot Norrköping gjorde att vi tvingades till ett läge där vi var tvungna att vinna säsongens tre sista matcher. Det lät rimligt men samtidigt var det mot starka lag som HK Eskil, Norrköping (som vi precis hade fått storstryk av) och Gökstens BK. Tre lag som låg etta, trea och fyra i tabellen.

 

Illa ute del 4 - Årets insats?

Vi kanske gjorde årets insats när vi verkligen krossade HK Eskil hemma och sedan lyckades vi vinna med uddamålet mot Norrköping, detta efter att vi hade haft en del tur med domarna i matchen. Mot Norrköping låg vi under med 2-7 tidigt i matchen. Då var vi, ännu en gång, verkligen på väg ur division 2. Vi var flera gånger i svåra underlägen men vi lyckades krångla oss fram till en seger med uddamålet…

 

Från minus 13 till plus 2

Plötsligt stod vi inför verkligheten att OM vi besegrade klara seriesegrarna och division 1-laget Göksten i sista matchen så skulle vi klara oss kvar. Efter ÄNNU en hysteriskt bra insats så lyckades vi besegra laget som vi tidigare fått stryk med 13 mål av… En fantastisk insats av ett ungt lag som varit uträknat många gånger under säsongen.

 

Vändningen i Maserhallen

Den mest tydliga vändningen i säsongen när vi vann i Borlänge för efter det vann vi alla matcher utom en, vilket innebär att de sista 6 matcherna så vann vi 5. Bland annat tre raka hemmasegrar mot 3 av de 4 bästa lagen i serien, varav segern hemma i sista omgången mot redan klara seriesegrarna Göksten såklart smäller högt.

 

Sammanfattning

Slutet gott – allting gott… som i de flesta sagor. Slutresultatet blev att vi tog 21 poäng på 22 matcher och det ska ju kanske räcka till att klara sig kvar. Vi har hela säsongen spelat med 8 st 06:or i damlaget och det är starkt att klara sig så bra som vi gjorde. De äldre spelarna drog ett tungt lass men vi var också riktigt bra i slutet av säsongen. Till slut ville man egentligen inte att det skulle ta slut utan vi går oerhört stärkta ur säsongen och ser redan fram emot nästa. Det blir en ny division 2-säsong i Alfta men denna gång hoppas vi på ett helt annat år än i år.

 

18 st spelare har ingått i vår ordinarie träningsgrupp. 17 av dessa har spelat i A-laget. Vi har fyllt hallen minst 4 gånger under året och vi hoppas att vi snart får göra det igen.

 

TACK ALLA som följt oss säsongen 23-24

VÄLKOMNA ÅTER 24-25

Sveriges tredje bästa lag!
2024-06-17 16:47
Såhär ser Sveriges tredje bästa lag ut!

Alfta GIF HF (eller Alfta Beach om ni så vill) är Sveriges tredje bästa beachhandbollslag. Små marginaler skiljde mot en finalmatch men första försöket på Beach-SM var en succé!

 

Några dagar före SM kom lottningen till Beach-SM och den såg inte enbart lämplig eller faktiskt inte alls enkel ut för vårt lag. Två av förhandsfavoriterna, som sas vara två kandidater till finalplatserna, nämligen Lund och Hammarby blev lagets motståndare i första gruppspelsrundan

 

Växande

Vi hade tufft i andra set mot Lund i första matchen men från första stund och genom hela SM växte vi och blev konstant bättre och bättre fram till att det tog slut i semifinalen. Förmågan att jobba med feedback och att kunna förändra sig är något som vårt unga lag har lärt sig att hantera under den gångna (tuffa) säsongen i division 2 

 

En intensiv period betalade sig

Vi valde att satsa på Beach-SM för att vi trodde att det var vår grej. Med de förutsättningar vi har (att bo i Hälsingland gentemot i Skåne), som innebär mer än en månads skillnad i när planerna är spelbara, så föll valet på beachhandbollsträning flera gånger i veckan under en månads tid. Nu står vi här med resultatet. Vårt lag har skakat om beachhandbolls-Sverige!

 

Utvecklingen

Ifjol spelade vi Vintrosa Beach Cup och fick storstryk mot de två stora - Göteborg och Lund. I år pressade vi dessa giganter i 3 set av 4... HELA spelet har utvecklats nåt enormt. Vi kan mycket mer om försvarsspel och tekniken har genomgått en rejäl utveckling på samtliga spelare. 

 

TACK Annie och TACK Alingsås

Vi hamnade i en situation där vi inte hade någon målvakt till Beach-SM och vi lyckades hitta Annie Åsberg i Alingsås HK. Det var en fullträff! Annie var riktigt bra i SM och vi vill tacka både Annie och Alingsås för insatsen under helgen. Vi hälsar hjärtligt välkommen tillbaka!

 

LAGINSATSEN!

Vi gläds och imponeras av LAGINSATSEN där alla spelare bidrog samt inte minst hur alla spelare har utvecklats och idag är bättre än ifjol. Det är både glädjande och imponerande!

 

"Kometlaget", "Joker i leken" och "Skrällen"

Såhär dagen efter SM skriver både lokalpressen och SvenskHandboll om lagets SM - läsvärda artiklar: 

 

Tidningen Ljusnan

 

Svensk Handboll

 

 

TACK ALLA INBLANDADE och ALLA SPONSORER!

 

 

Referat: Alfta GIF Handboll - Göteborgs BHC
SM-SEMIFINAL: Alftas bästa beachmatch någonsin
2024-06-16 21:34
Semifinalen blev vår bästa insats under helgen

Damerna förlorade semifinalen i Beach-SM mot Göteborg BHC med 2-0 efter 2 jämna set i en riktigt fin beachhandbollsmatch. För vår förenings del var det den bästa insatsen i en beachmatch hittills i föreningens historia

Referat: Alfta GIF Handboll - Hammarby IF Beach 
SM-KVARTSFINAL Stabil seger mot Hammarby!
2024-06-16 17:42
Snillen spekulerar i sanden!

SEGER i SM-KVARTSFINALEN! 

Tredje matchen mot Hammarby i SM och tredje segern - denna gång en tydligare och mer stabil seger där ingen shoot-out behövdes men visst krävdes det MER för seger i denna match men både försvar och anfall var MER pålästa än tidigare!

Referat: KFUM Trollhättan - Alfta GIF Handboll
Klar seger mot hemmalaget
2024-06-16 16:48
Alfta i anfall mot Trollhättan

Söndagens andra gruppspelsmatch i mellanrundan lirades mot hemmalaget och arrangören Trollhättan. Vi var ett ganska överlägsna i matchen och vann en tydlig seger med 2-0 efter stor ledning i första set.

Referat: Alfta GIF Handboll - Hammarby IF Beach
Ny shoot-outseger mot Hammarby i morgonmatch
2024-06-16 16:43
Ett av många avslut mot Hammarby

Söndagens morgonmatch spelades mot Hammarby och även denna gång blev det spännande. Matchen gick till shoot-out även denna gång och ännu en gång så gick vi segrande ur striden

DAMERNA SPELAR SM-SEMI
2024-06-16 13:34
SM SEMI i eftermiddag

Damlaget spelar SM-semi klockan 14:20 mot Göteborgs BHC

 

Detta efter att damerna har besegrat Hammarby för 3:e gången i samma turnering

 

Det innebär att damerna som sämst kan sluta 3:a i SM

 

Följ oss gärna på handbollplay.se

 

Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Alfta GIF Handboll, 17/07 16:14 
Alfta GIF Handboll, 13/07 19:30 
 
Huvudsponsor
Teamkläder
Våra sponsorer
GRÄSROTEN
Stötta gärna Alfta GIF Handboll
via ditt spelkort på Svenska Spel: